vrijdag 29 maart 2013

Spiegelbeeld

Ben ik echt zo oud als jij ...

 
Willeke Alberti werd geboren als Albertina Verbrugge, in 1945, in Amsterdam. Je zou denken dat haar artiestennaam was afgeleid van haar voornaam: Albertina - Alberti. Maar net als haar burgerlijke naam, erfde ze haar artiestennaam van haar vader, Willy Alberti, in het dagelijkse leven Carel Verbrugge.
 
Hoe werd Willy Verbrugge Willy Alberti? Welnu, voor een Amsterdammer uit de Jordaan was Willy een opvallend klein en donker ventje. Net een Italiaan, moet iemand hebben bedacht. Het leek een goed idee om Willy Italiaanse liedjes te laten zingen, Oh sole mio, Nel blu dipinto di blu, dat werk. Willy werd Alberti en zong uit volle borst, ook al kende hij eigenlijk geen woord Italiaans. Hij vergat echter soms zijn teksten, en brabbelde er dan maar wat op los. Dat ging goed totdat er steeds meer Italianen begonnen op te duiken tijdens zijn optredens. Willy was een running gag geworden binnen de Italiaanse gemeenschap. Willy werd gewoon weer Amsterdamse Willy, het dikkerdje uit de Jordaan, de neef van Johnny (Jordaan) en Tante Leen. Maar de naam Alberti bleef.
 
 
Willeke Alberti begon haar artistieke carrière al op 11-jarige leeftijd. Haar eerste plaatje was getiteld: Pappie ik wilde u even vragen. Een duet met pappie, de band was sterk. De grote doorbraak kwam er echter pas met Spiegelbeeld, een van die liedjes die in verschillende versies de wereld rondgingen. Willeke zong Spiegelbeeld, Johnny Hallyday kwam dichter in de buurt van de oorspronkelijke opzet met zijn Tes tendres années. Het origineel heette Tender Years, en George Jones had er een nummer-één-hit mee in zijn geboorteland, de Verenigde staten.
 

Opmerking:
 
Nel blu dipinto di blu - U kent dat liedje niet? Toch wel, het is één van de allerbekendste Italiaanse liedjes, maar U kent het onder een andere titel. Het gaat over een man die een geluk ervaart dat zo groot is, dat hij het nauwelijks kan bevatten. Hij was bezig om zijn handen en gezicht blauw te schilderen, en werd toen plots door de wind meegevoerd, naar het hemelse blauw ...
 
En nu: Zingt allen mee, met ... Volare

 
Volare ho ho                               
Vliegen ho ho
cantare ho ho hoho                   
Zingen ho ho hoho
nel blu dipinto di blu
blauw geschilderd in het blauwe
felice di stare lassù                   
blij om daarboven te zijn


e volavo volavo                           
en dolgelukkig vloog ik
felice più in alto del sole             
vloog ik tot bij de zon
ed ancora più sù
en nog hoger en hoger
mentre il mondo                         
terwijl de wereld
pian piano spariva laggiù             
daaronder langzaam verdween

Geen opmerkingen:

Een reactie posten