zondag 17 maart 2013

Klikwoede in Knackland

Wij leerden vroeger op school dat klikken onacceptabel gedrag was. Het hoorde niet, en iemand die er zich aan schuldig maakte, was een klikspaan. Dat woord blijkt te zijn afgeleid van het Middeleeuwse "clapspaen", een houten voorwerp waarmee een klapperend geluid werd gemaakt om mensen te waarschuwen dat er een melaatse in aantocht was.

Het Internet heeft een nieuwe soort klikkers voortgebracht: de wegklikkers Ze kondigen hun komst helaas niet aan, maar doen hun werk in stilte, en in het geniep. De Vlaamse dag- en weekbladen hebben blijkbaar een compleet leger klikkers aangesteld, want er wordt wat afgeklikt dezer dagen. Hun arbeid begint de vormen aan te nemen van een Bijbelse plaag. Na de kikkers de klikkers. En net als bij Bijbelse plagen, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen schuldigen en onschuldigen. Iedereen kan er door getroffen worden.

De laatste klikwoede werd veroorzaakt door de beslissing van Bart de Wever, burgemeester te Antwerpen, om een betoging van een extreemrechtse beweging toe te laten. Het leidde ogenblikkelijk tot de meest wilde veronderstellingen, die uiteraard ook weer de meest wilde reacties opriepen. Dat een klikkende moderator (of modererende klikker) hier en daar wat snoeit in de over en weer vliegende scheldkanonnades, valt nog enigszins te begrijpen, maar je zou denken dat een bijdrage waarin op nuchtere wijze wordt geanalyseerd wat er gaande is, aan de klikwoede ontsnapt. Niets daarvan. De volgende bijdrage van mijn hand, werd op het forum van Knack tot drie keer toe verwijderd (ik geef hier de derde, licht aangepaste versie):

Een vorige bijdrage is blijkbaar niet doorgekomen (of wie weet verwijderd), dus nog maar eens geprobeerd. Ik heb er het bericht in De Morgen van [vrijdag 15 maart] (waarnaar diverse malen is verwezen) even bijgehaald. Uit dat bericht blijkt dat De Wever de beslissing gewoon heeft genomen in overleg met de politie, die een positief advies over de betoging heeft afgegeven. Blijkbaar heeft hierbij meegewogen dat de betrokken persoon, Eddy Hermy, bij eerdere betogingen (of oproepen daartoe) nauwelijks volk op de been kreeg. Als je leest waar de man voor staat, lijkt me dat ook niet verwonderlijk: zijn gedachtegoed kent amper enige aanhang in Vlaanderen, hij is duidelijk een randfiguur. In het artikel wordt ook duidelijk aangegeven dat De Wever heeft benadrukt dat de beslissing niet definitief is, dat zij direct zal worden herroepen als mocht blijken dat de manifestanten racistische bedoelingen hebben, en dat het verder nog lang geen 1 Mei is. Met andere woorden: er kan van alles veranderen (in het geval van de manifestatie van Sharia4Belgium was er meer haast geboden, bovendien is de radicalisering van moslimjongeren een groot en ook bekend probleem - allemaal redenen die zullen hebben meegespeeld). De houding van De Wever lijkt me zeer redelijk: je wint advies in, stemt daar je voorlopige besluit op af, en laat verder alle mogelijkheden open. Mocht blijken dat het risico op rellen te groot wordt, dat zal de toestemming voor de manifestatie worden ingetrokken. Rellen kunnen worden veroorzaakt door manifestanten, maar ook door deelnemers aan een tegenbetoging. Diverse linkse kopstukken (in De Morgen van [zaterdag 16 maart] bijvoorbeeld Bleri Lleshi en Peter Mertens) hebben echter opgeroepen om geen tegenbetoging te organiseren, dus het gevaar op rellen lijkt voorlopig niet groter geworden. Er lijkt dus weinig mis met de (voorlopige) beslissing van De Wever.

Dit lijkt me toch niet echt een opruiende tekst, maar zoals gezegd achtte de moderator van Knack de inhoud tot drie maal toe onacceptabel. Je vraagt je af of de betrokken persoon de tekst heeft gelezen of gewoon een zoekfunctie in werking heeft gesteld en automatisch alle bijdragen laat weglkikken waarin bepaalde termen voorkomen, zoals (ik noem maar wat) Shari4Belgium, racisme of De Morgen.

Wat steekt hier nu achter? Ooit was Knackforum een plaats waar frank en vrij kon worden gediscussieerd, zonder opdringerige inmenging van de redactie. Daar kwam echter verandering in - zoals ik in een eerdere bijdrage (zie de tekst hieronder) reeds heb aangegeven - na de linkse koerswijziging van het blad. Zou dat toeval zijn?

4 opmerkingen:

 1. PJ: volhouden. Het loont de moeite om zijn stem te verheffen op het forum.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ hadiecee: Ik krijg bij jou nog steeds het bericht dat opmerkingen moeten worden geoedgekeurd door de eigenaar van het Blog. Joost mag weten waar die bijdragen ergens terechtkomen. Tussen de sterren, waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. PJ, ik zal het eerstdaags eens nakijken. Blijkbaar moet ik daarvoor een vinkje de nek omdraaien. Ik herinner me dat ik bij de opstart van de blog naar alle waarschijnlijkheid dat zo heb vastgelegd. Ik weet absoluut niet meer waarom ik zoiets idioots heb gedaan. Ik zoek het uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb al zitten zoeken op mijn eigen 'bewerkingspagina', maar kan er niets over vinden. Het moet iets eenvoudigs zijn, zoals - inderdaad - een vinkje.

  BeantwoordenVerwijderen