woensdag 20 maart 2013

Naar de KnoppenDankzij VHS gingen we allemaal naar de knoppen. De knop voor FF (Fast Forward) bleek een bron van vermaak bij pornografische films. Wippen kreeg een nieuwe dimensie en we begrepen plots ook wat een vluggertje inhield. De andere FF-knop, die voor Freeze Frame, groeide pas in de jaren negentig uit tot een fenomeen. Hele generaties moeten met bevende vingertjes aan de knop hebben zitten wachten op het moment dat Sharon Stone in Basic Instinct van zithouding veranderde: in plaats van het ene been over het andere, sloeg ze het andere over het ene. En daartussenin kregen we heel even zicht op wat in het Frans la parenthèse d'amour wordt genoemd.

Stone heeft beweerd dat ze niet wist dat ze op deze manier zou worden gefilmd, maar Verhoeven heeft dat steeds afgedaan als onzin. Je kunt naar zijn zeggen iemand niet zo filmen zonder dat ze het merkt. Volgens Verhoeven waren hij en Sharon de enige aanwezigen op de set, omdat alle anderen op haar verzoek waren weggestuurd. Dat betekent dus dat Verhoeven zelf de camera heeft moeten bedienen, hetgeen niet onmogelijk is. Er was reeds een deel van de ondervragingsscène gefilmd, dus aan de belichting hoefde niets te worden veranderd en cineasten nemen wel vaker het werk over van hun cameraman.

Verhoeven heeft op zijn beurt ook de nodige flauwekul over de film de wereld ingestuurd. Zo zouden hij en Stone op het punt hebben gestaan om een liefdesrelatie te beginnen, maar zou hij daarvan hebben afgezien omdat een relatie de 'erotische spanning' tussen hen beiden zou hebben verbroken. Deze spanning was volgens Verhoeven essentieel voor het slagen van de film. Dat klinkt nog aannemelijk, maar Verhoeven beweert ook dat hij de kwestie heeft voorgelegd aan zijn echtgenote, die hem de wijze raad zou hebben gegeven om niet het bed met Sharon Stone te delen. Verhoeven staat bekend om zijn sterke verhalen, en dit lijkt er één van.

De verhouding tussen Verhoeven en Stone was gespannen. Ze hadden eerder met elkaar gewerkt en volgens velen hadden ze een hekel aan elkaar. Tijdens de opnames van Total Recall, twee jaar eerder, waren er diverse aanvaringen geweest en Stone zou hebben gezworen dat ze nooit meer met die Hollander zou werken. Haar carrière wilde echter maar niet van de grond komen, en la Stone was slim genoeg (naar verluidt heeft ze een erg hoog IQ) om te beseffen dat deze rol haar wereldberoemd zou kunnen maken. Ze was echter (misschien door de gebeurtenissen op de set van Total Recall) niet de eerste keuze voor de rol. Verhoeven kwam pas met haar naam aanzetten nadat diverse andere actrices de rol hadden geweigerd.

Vreemd genoeg was deze scène, die synoniem is geworden met de term pussy flash, ook niet de eerste scène in een major Hollywood movie waarin het vrouwelijk geslachtsdeel zichtbaar was. De film Capone, een biopic over de gangster Al Capone, ging Basic Instinct in dit opzicht vooraf, maar die scène baarde (net de gehele film) amper opzien. De film werd ook niet geregisseerd door Paul Verhoeven. Zonder Paul lijken dit soort schandaalfilms weinig kans van slagen te hebben. Ook Basic Instinct 2 werd een gigantische flop. Sharon deed wel mee, maar Paul niet. De eretitel Master of Schlock krijg je niet zomaar, die moet je verdienen, iedere film weer.

Voor een recensie van de film zie: BASIC INSTINCT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten